Форми на вагинална гъбична инфекция

Четири са основните форми на гъбичната инфекция. Най-лесна за установяване е острата й форма, при която се проявяват почти всички от посочени в статията Тест за вагинална кандидоза симптоми.

При хроничната форма на вагиналната гъбична инфекция протичането е по-леко, като преобладават само два, максимум три симптома.

Хронично-рецидивиращата инфекция е тази, при която появята на гъбичките се повтаря през определен период от време. Това се дължи най-вече на отслабена имунна система или на повтаряща се инфекция произтичаща от ануса.

Последната форма на гъбичната инфекция се установява и най-трудно, това е т. нар. носителство и тъй като няма никакви оплаквания при него, жените дори не подозират, че имат гъбички.

Причини за появата на вагинална гъбична инфекция

При здравите жени влагалищното съдържимо е прекалено малко и не би трябвало да се наблюдава изтичане. То се състои от вагинални секрети, отделени клетки и др. Според възрастта, протичането на менструалния цикъл, употребата на контрацептиви или пък наличие на бременост, влагалищното съдържимо може да варира.

Нормалната среда на влагалището се характеризира с киселинно Ph (чете се “Пе-ха”), което е в обхвата от 3.8 до 4.2. Тази киселинна среда се поддържа от полезните лактобацили във влагалището, като последните пречат на развитието на болествотворни микроорганизми, чиито проникване в него предизвика възпалението.

Възпалението е налице, когато нормалната “добра” флора се замени от такава, която постоянно е атакувана от болествотворни агенти или ако промяната на средата на влагалището позволи броят на вредните микроорганизми да се увелича.

Случва се след цикъл или пък по време на приемане на противозачатъчни средства, при разтройство в хормоните, при намален имунитет, стрес или прекалено чести вагинални промивки, биологичното равновесие да се наруши, а товае добре дошло за “лошите” микроорганизми, които спомагат за заразяването.

Как да се излекуваме от вагинална гъбична инфекция?

Прилаганото лечение може да е или само локално, или комбинирано /локално и орално/. Гинекологът ви ще прецени какъв тип лечение ще е подходящ за вас, като при рецедивиращите форми ще трябва да се помисли и за успоредно засилване на имунната система.

Бременност и влагалищни гъбички

Бременните жени страдат около два пъти по-често от вагинални инфекции, особено около края на бременността. Изключително важно е да се установи навреме правилната диагноза и да се приложи правилно лечение, защото плодът също може да се зарази от гъбички по време на раждането.

Как да избегнем появата на вагинална гъбична инфекция?

 • Обръщайте внимание на подсушаването на интимните си части;
 • Никога не задържайте дълго върху тялото си мокри дрехи, като бански например, защото влажната среда е изключително благоприятна за развитието на гъбичките;
 • Не носете тесни панталони;
 • Памучното бельо е изключително важно, защото попива потта;
 • Не си правете чести промивки на влагалището, освен ако не е изрично препоръчано от лекар. Балансът на киселинността на влагалището може да се наруши от излишни промивки;
 • Внимавайте с новите ароматизирани дамски превръзки и тоалетна хартия – те също могат да променят флората на вагината;
 • Внимателно прочетете упътванията на всякакви интимни спрейове, спермицидни гелове, дезодоранти, кремове или пяна, защото някои от тях може да засегнат и унищожат нормалната вагинална флора;
 • Запомнете, че избърсването след ходене до тоалетна, задължително трябва да става по посока от влагалището към ануса (а не обратно!) – това е начинът, по който няма как да бъде пренесена зараза от ануса;
 • Когато се лекувате от вагинални гъбични инфекции, забравете за сексуалните контакти, иначе няма да има ефект от лечението;
 • Лечението трябва да се проведе в периода, в който е предписано и в никакъв случай да не се прекъсва, дори ако симптомите са намалели или съвсем изчезнали, преди да е изтекъл предписаният от гинеколога период на лечение. Ако го прекъснете на своя глава, може да се окаже, че не сте се излекували напълно и инфекцията е подтисната само временно. Тогава рискуватегъбичната инфекция да се разрази с пълна сила, което би могло да доведе и до хронифициране;
 • Не приемайте антибиотици срещу гъбички без да ви ги е изписал лекар;
 • При наличието на хронична гъбична инфекция, също трябва да бъде изследван и сексуалният партньор. Дори да няма оплаквания от негова страна, той също трябва да се лекува.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.