Фолиева киселина и бременност

Фолиева киселина (витамин В9) и бременност

През 1926 година В.Ефремов – лекар-биолог, открива при бременните жени особен вид заболяване – макроцитна анемия. Това е период на интензивни изследвания и открития в областта на витаминологията. Ефремов предполага, и то с изключителна точност, за наличието на препарати в животинския черен дроб, които ще спомогнат за оздравителния процес.

През 1932 година Уилс – английски лекар, дълго работил в Индия, обръща внимание на факта, че някои индийски жени, пациентки с макроцитна анемия, които са със симптоми 1:1 описани от д-р Ефремов, не са могли да се излекуват с почистен екстракт от черен дроб, но тези жени са били напълно излекувани със суровия му екстракт. Така става ясно, че в самият процес на сдобиване с екстракта, при термичната обработка на черния дроб, се унищожава и важен екстрактов компонент. Много скоро този компонент е получил наименованието фактор Wiles. По-късно е преименуван на витамин „М”, а през 1941 година на 20-ти век се установява че този фактор присъства в листата на спанака и магданоза – получава друго наименование – фолиева киселина (от латински „folium”, което означава „лист”).

Много от читателите, дори и тези от тях, които са далеч от медицината и биологията, са наясно каква е ролята на нуклеиновите киселини в предаването на наследствени белези.

  • Сините очи на детето, които се появяват с постоянство при различни поколения в семейството;
  • Предразположеността към заболявания;

…, както и други отличителни характеристики – всички те са свързани със структурата и функциите на ДНК и РНК –два вида нуклеинови киселини, отговорни за съхраняването и предаването на наследствените белези.

В процеса на подготовка на биосинтеза, удвояване на нуклеиновите киселини, клетъчно деление и растеж на тъкани – важна роля играят витамините от група В и фолиевата киселина.

Защо е нужда фолиевата киселина?

Достатъчното количество фолиева киселина е от особено значение на още по-ранен етап от зачеването на живота. Освен, че участва в създаване на клетките на нервната система на плода, този витамин се „изразходва” и за подмяна на около 70 трилиона клетки на бъдещата майка, тъй като човешките клетки се обновяват непрекъснато.

Фолиевата киселина е от съществено значение за клетъчното делене, растежа и развитието на всички тъкани и органи, както и за нормалното развитие на зародиша. Тя участва в образуването на еритроцитите, левкоцитите и тромбоцитите, т.е всички кръвни клетки. В тази връзка, достатъчното съдържание на фолиева киселина в храната на бременната жена е от съществено значение. Това е от изключителна важност през първите три месеца от бременността, когато се формира основната структура на нервната система на плода.

Източници на фолиева киселина

Основните източници на фолиева киселина са бобовите растения, маруля, спанак, зеле, зелен лук, грах, боб, соя, цвекло, моркови, домати, брашно, хляб и хлебни изделия от брашно, овес, пшеница, мая. От животинските продукти, богати на фолиева киселина са черния дроб, бъбреците, изварата, яйцата и яйчния жълтък.

Ежедневна потребност от витамин B9

Като правило, в черния дроб на човека има запаси от фолацин, които могат да го предпазят от недостиг на фолиева киселина от 3 до 6 месеца.

Възрастният човек се нуждае от витамин В9 – 400 мкг/ден, бременни или кърмачки – 400-600 мкг/ден; деца – 40-60 мкг/ден. При нормална чревна флора на организма, черният дроб може да синтезира самостоятелно фолиева киселина.

Дефицит на фолиева киселина

При значителен дефицит на фолиева киселина може да се образува дефект на невралната тръба, хидроцефалия, аненцефалия (липса на мозък), мозъчна херния и др., както и да се увеличи рискът от изоставане в умственото развитие на детето.

Недостигът на фолиева киселина играе важна роля по време на бременност, тъй като през този период се формират не само органите и тъканите на плода, но и нови кръвоносни съдове в матката. При недостиг на фолиева киселина този процес може да се наруши, а това неимоверно увеличава вероятността от преждевременно прекъсване на бременността.

Раждането на недоносени бебета, с вродени малформации, нарушения в психическото и физическо развитие при децата – това е цената, която се заплаща при дефицит на фолиева киселина по време на бременност.

Ето защо този витамин се препоръчва да се приема както през периода на планиране и подготовка с цел настъпване на желана бременност, така и през целия период на бременността. Особено актуален е приемът на фолиева киселина преди бременност, тъй като проявата на фолиев дефицит по време на бременността е по-малко вероятен.

Недостигът на фолиева киселина засяга не само формирането на плода, но и е отговорен за състоянието на майката. Дефицитът на фолиева киселина може да възникне в резултат на недостатъчното й постъпване в организма, малабсорбация и увеличаване на потребността от набавяне на този витамин (която се появява по време на бременност или кърмене).

Тежкият дефицит може да доведе до мегалобластна анемия – заболяване, при което костният мозък произвежда незрели кръвни клетки. Клиничните прояви на това заболяване са разнообразни и се дължат на тежка анемия и на скоростта с която се проявява.

Ако не се вземат спешни мерки за лечение, мегалобластната анемия може да доведе до летален изход. При остър дефицит на фолиева киселина може да се наблюдава загуба на апетит, болки в корема, гадене и диария, могат да се появят ранички в устната кухина и гърлото, кожни промени, косопад.

Обичайните признаци на хроничен недостиг на фолиева киселина са умора и загуба на активност. Възможна е и появата на язви в устата и по езика.

Хипервитаминоза

Големи дози фолиева киселина понякога се оказват причина за диспепсия (нарушение на чревното храносмилане) при деца. Продължителният прием на високи дози фолиева киселина (повече от 3 месеца в дневна доза 200 мкг за възрастни и деца над 4 години) не се препоръчва, поради възможността за намаляване на кръвната концентрация на витамин В12.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.