Фалшива бременност

Какво е фалшива бременност?

Фалшивата бременност (или псевдосизис) е рядко срещано състояние, при което жената проявява всички симптоми и признаци на бременността, но всъщност не е. Статистиката отчита, че са възможни от 1 до 6 случая на 22 хиляди. Състоянието се среща при жени на всякаква възраст, дори и при малки момиченца, а рядко и при мъже със силни емоционални проблеми.

Първият регистриран случай на фалшива бременност е направил още Хипократ. Тя, обаче, се констатира само при лекарски преглед. Понякога тестовете за бременност, дори и кръвните, също индикират такава.

Причини за фалшивата бременност

Фалшивата бременност е доказателство за връзката между ума и тялото, защото най-вече се проявява при жени, които от дълго време се опитват да забременеят и силно искат дете, а също и при жени, които панически се страхуват от нежелана бременност. При тези случаи причините за появата на това състояние са психо-соматични и емоционални, дори да е признах за психично разстройство. Общественият натиск също би могъл да е причина за появата на фалшива бременност. Пример за това е британската кралица Мери (Мери Кървавата), при която са регистрирани две такива, в резултат на силния обществен натиск тя да роди наследник на короната.

Възможно е, обаче, фалшивата бременност да е предизвикана от хормонални проблеми, кисти, тумори и да е симптом на друго заболяване. Това налага последващи изследвания при жени в това състояние.

Признаци на фалшивата бременност

Признаците са като при нормалната бременност – спиране на менструацията, гадене, повръщане, наедряване в областта на талията, уголемяване на гърдите, дори и лактация. Много от фалшивите бременност приключват с „раждане”, при което се оказва, че бебе няма, но всъщност жената има маточни контракции.

Какво, обаче, в действителност се случва с женското тяло? Спирането на менструацията в резултат на стрес или други физиологични причини се отчита от мозъка като начало на бременността. Това провокира засилената секреция на хормони, които да подготвят тялото за износването на плода.

Фалшивата бременност – как да се справим

Когато се установи фалшива бременност, добре е да се търси конкретната причина за нейната поява и лечението да се насочи натам. Ако е хормонална или друга физиологична – да се предприеме медикаментозно и/или оперативно лечение, а ако е психо-соматична – важна е работата с добър специалист – психолог, психиатър или психотерапевт.

One Reply to “Фалшива бременност”

  1. stefka

    Zdraveite pri mene su6to sa naliz4e simptomite za KUHO QIZE .sega sum na 5 sedmizi i imam ploden sak no zarodi6 ne.ot 8 godini se mu4ime s moq priqtel sa zabremeneq sigurno ot silnoto jelanie i kato pribavime i naprejenieto se polu4i falstarta posuvetvaite me kakvo da pravq za6toto naistina naprejenieto raste

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.