Ендометриоза

Какво е ендометриоза?

Ендометриозата е заболяване, при което ендометриумът (тъканта от вътрешната обвивка на матката) излиза извън матката и се установява в други органи, обикновено в областта на малкия таз. Най-често такива органи са яйчниците, маточните тръби, червата, пикочния мехур. В редки случаи тъканта е откривана дори в белите дробове, жлъчката, белези от операции, дори и мозъка.

Подобно на вътрематочната лигавица, приемниците на клетките извън нея реагират на хормоните, произвеждани преди менструалния цикъл. След като те сигнализират, че набъбналият ендометриум трябва да бъде изхвърлен, разпръснатата тъкан също започва да кърви. На тези места, обаче, отвеждащи кръвта канали няма, поради което тя се натрупва, предизвиквайки болка и дори увреждайки околните тъкани.

Причини за ендометриозата

Не е известно какво причинява това състояние у жената. Съществуват само теории за ендометриозата. Още през 1922 г. американският гинеколог Сампсън излиза с предположение, че доколкото менструалната кръв пренася живи клетки от ендометриалната лигавица и доколкото тази кръв лесно преминава през коремната кухина чрез маточните тръби, ендометриалните клетки могат да се прилепят към перитониалната повърхност (гладката мембрана, която покрива коремната кухина) и да растат там. Факт е, че най-често засегнати от ендометриоза са именно фалопиевите тръби, така че тази теория поне до някъде е правдоподобна.

Според друго обяснение, перитонеума и ендометриума имат общ ембрионален произход. Тоест, клетките на перитонеума биха могли да се преобразуват и да реагират и като клетки на ендометриума. Трета теория предполага, че клетки от ендометриума могат да „пропътуват” разстоянието до съответния нетипичен за тях орган по кръвен път. Това пък обяснява струпванията на ендометриални клетки в отдалечени органи на тялото на болните от ендометриоза жени.

Симптоми на ендометриозата

Най-често ендометриозата се среща при жени в репродуктивна възраст, обикновено във възрастовата граница 20 – 40 години. Дълго време заболяването може да протече без ясни и конкретни симптоми. Болката по време на цикъл е един от тях, но тя не е специфичен симптом, тъй като болка по време на цикъл може да има по различни причини. Появява се и болка преди и след цикъла, която се излъчва към кръста и гърба, дори и към краката, също и болка при уриниране, изпразване на червата, при сексуален акт, при гинекологичен преглед. Възможни са и кръвоизливи – вътрешни или от различни отвори на тялото. Нетипични симптоми при ендометриоза са и инфекциите и умората. Показателни са ендометриозните кисти по яйчниците, които са видими при преглед чрез ултразвук. Лошото е, че те показват напреднала фаза на заболяването. В някои случаи невъзможността за забременяване е единственото оплакване на засегнатата жена.

Диагностика на ендометриоза

Гинекологичният преглед не е достатъчен за качествена диагностика на ендометриоза. Някои от симптомите не са ясни и конкретни и единствено по болките лекарят може да се ориентира, че е възможно пациентката да страда от ендометриоза. Прегледът може са мо да ориентира лекаря за болезнените участъци. При съмнения за ендометриоза ехографският преглед „улавя” т. нар. шоколадови кисти по яйчниците (ендометриозните кисти), но както писахме по-горе – това означава, че болестта е в напреднал стадий. Най-добрият метод за поставяне на диагнозата ендометриоза е лапароскопията, чрез която се добива тъкан за биопсия.

Лечение на ендометриоза

Лечението на ендометриоза е два вида – медикаментозно и хирургическо. Медикаментозното позволява контрол на болката чрез аналгетици. Самите ендометриозни импланти се изрязват лапароскопски. Преди да се стигне до това, обаче, в много случаи е приложима хормонална терапия. Разликата между използваните препарати се състои основно в продължителността на лечение, страничните ефекти и цената. Най-често използвани са гестагените (у нас – Orgametril), противозачатъчните и други. Дори и след шестмесечно лечение на ендометриоза, обаче, вероятността да се появят болки в следващите от една до две години може да достигне дори до 50%.

Най-тежките случаи на ендометриоза се лекуват чрез хистеректомия – отстраняване на увредените органи. Операцията се извършва само при изключително тежка форма на заболяването и при отпадане на другите форми на лечение.

Добре е болните от ендометриоза да спазват диета и да поемат повече храни, които намаляват нивото на естрогена, което води до ограничаване и дори спиране растежа на тъканта. Има и храни, които подпомагат отделянето на естрогена чрез чревния тракт.

Подходящи за подобна диета са соевите продукти, бобови продукти, ленено семе, храни с високо съдържание на целулоза. Болната от ендометриоза трябва да избягва животинските мазнини, но да набляга на черния дроб. От менюто се изключват още захарта и алкохолът.

One Reply to “Ендометриоза”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.