Досадните и опасни вагинални гъбички

Едва ли има жена, която да не се е сблъсквала с досадното бяло течение, което често се получава от вагинални гъбички, настинки и много други фактори. Симптомите при вагинални гъбички, разбира се, се различават от тези при настиване, но общо взето става въпрос за сърбежи, парене, бяло, пресечено течение, а в някои по-тежки случаи – до появата на коремни болки.

Защо се появяват вагиналните гъбички?

Когато равновесието на вагиналната флора бъде нарушено, гъбичките /най-често това са т. нар. Candida albicans/ получават по-голяма възможност за размножаване, а оттам и за предизвикване на повече и по-сериозни инфекции. Най-голямата предпоставка за това разпространение се явява отслабената имунна система.

Най-често вагиналните гъбички проникват през червата в ануса, а оттам и във вагината, особено, когато става въпрос за неправилна хигиена и избърсване, или при непълно избърсване на ануса и носене на прашки. Тогава има голяма предпоставка при триенето по време на движение, гъбичките да се пренесат. Ето защо, винаги избърсването трябва да става отпред назад, а носенето на този тип бельо трябва да се ограничи, за да не се получават гъбични инфекции.

Други причинители на вагинални гъбички са обществените тоалетни, а понякога и при полов контакт може да се сдобиете с тези “екстри”. Ако пък прекалено често се повтаря гъбичната инфекция, може да става въпрос за инфекция, възникнала в друга част на тялото, и посредством вагиналните гъбички да се е разпространила цяла колония из тялото ви. Както, когато имате стоматологичен проблем, например. Гъбичките се намират в устната лигавица, но при неправилно или никакво лечение, колонията плъзва по цялото тяло, вътрешно. А може да сте ги прихванали и поради естеството на самия полов акт, ако влагалището не е достатъчно овлажнено, при триенето се получават малки ранички, които са идеална среда за виреенето на гъбичките.

Как да се спасим от вагиналните гъбички?

Лекарят ви ще ви назначи лечение, което трябва да включва вагинални свещички и кремове, в зависимост доколко инфекцията се е разпространила. Ако става въпрос за рецедив при вагиналните инфекции, може да се наложи да приемате и орално лекарства, за вътрешно лечение.

Бактериална вагиноза

Друго много по-опасно заболяване е бактериалната вагиноза. При нея симптимите са жълто или сивкаво течение, което понякога може да е придружено и с остра, неприятна миризма, сърбеж и проблеми при уриниране.

Както и при вагиналните гъбички тук също става въпрос за нарушена вагинална флора. Бактерии, наречени гарднерели, изтласкват важните млечно-кисели бактерии, защитаващи влагалището от болести, и се настаняват на тяхно място. Начините, по които могат да се пренасат, са същите като при гъбичните инфекции.

Бактериалната вагиноза е много опасна, защото при нелекуване или неправилно диагностициране може да се разпространи навътре в канала и да засегне матката и яйчниците, което от своя страна може да доведе до бездетие. Тъй като по време на бременност има опасност от преждевременно раждане, заради появата на такива инфекции,  трябва често да се проверяват pH стойностите на влагалището (киселинността му), и ако стойностите му са над 4.5, най-вероятно има развита бактериална вагиноза. Но това може да установи само лекар. Бактериалната вагиноза се лекува с помощта на свещички, таблетки и кремове.

Херпес гениталис

Симптомите на това заболяване са горящи, болезнени мехурчета, намиращи се по външните полови органи и около ануса, които заздравяват сами в рамките на 2-3 седмици, но после отново се появяват. В някои случаи, когато се касае за по-развит херпес, може да се появи и висока температура, мускулни болки и дори главоболие. Според статистиката около 40% от жените биват инфенктирани, като при всяка пета от тях заболяването си протича без никакви симптоми.

Кой е отговорен: Този път няма оправдания. Херпесът се пренася изключително и само по полов път. Ако имунната ви система е отслабена, заболяването ще се развие по-бързо, по-бурно и доста по-рано.

Как се лекува: За лечение в смисъл на свещички и т.н. не можем да говорим, по скоро се пият антивирусни медикаменти. И колкото по-рано от установяването на херпеса започне медикаментозната терапия, толкова по-леко ще протече заболяването. Има опасност ако сте бременна и имате генитален херпес, да го пренесете на новороденото. Още една причина да следите половито и общото си здраве непрекъснато.

5 Replies to “Досадните и опасни вагинални гъбички”

 1. Rosica

  MOLQ VI ,KAJETE MI KAK DA SE SPRAVQ S TOVA TE4ENIE KOETO SE POQVQVQ OT VREME NA VREME S LO6 MIRIS.

 2. angelina

  Molqvi pomognete mi I as imam takiva dosasni gabichki. No.I trqbva da.mi idva cikalat za prav put da imam taiva vaginalni gabichki. No I imam edin vapros tezi gabichki zabavqt li cigalat molqvi otgovorete

 3. daniela

  Prosto otidete na genekolog i toi shte reshi problema . Shte vi izpishe nujnite lekarstva

 4. Наталия

  Така не съм сигурна дали ги имам , но според мен да ! Ако не се лекува и изобщо опаснили са !

 5. Daqna

  Имам вагинални гъбички по времв на цикъл може ли дасе слагат глобулите лекарката ми каза даги спра като ми свърши цикала са ги продължа.Но кое е правилно даги спирам или даси ги слагам и по време на цикъла.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.