Диабетът като причина за влагалищни гъбички

Сам по себе си диабетът е лошо заболяване, но още по-неприятното при него е, че той може да доведе и до други заболявания. Една от страничните последици на диабета е, че се нарушава киселинния баланс на организма. А това е предпоставка за развитието на гъбичките кандиди, най-вече по лигавиците на човека, болен от диабет. Тези гъбички се срещат много често в природата, има ги даже в храните и в богатите на захар плодове и зеленчуци.

Когато човек е здрав, гъбичките кандида съжителстват мирно в червата, заедно с различни други микроорганизми. Но при заболяване на организма, като защитна реакция, те започват бързо да се размножават, залепват се за лигавиците и ги унищожават. В следствие на това се появяват различни възпаления, характеризиращи се с неприятни симптоми, като бяло течение, сърбеж, болка и т.н.

Как да се лекуваме гъбичките?

При двата пола, това заболяване се проявява по различен начин, зависи на кое място е увреждането. При мъжете най-често се получава възпаление на половия член и уретрата, докато при жените тя се проявява като възпаление на влагалището. Най-точно обаче се открива какъв е проблема с изследване.

Много лекари първоначално пробват различни противогъбични препарати, но лошото при тяхното използване е, че гъбичките се приспособяват към тях, мутират и наново предизвикват възпаления и лекарствата стават безсилни. Добре е при приемане на такива лекарства да се пият и някакви имуностимуланти, които да помогнат на организма да оздравее и да подобрят общото му състояние, което ще помогне да се справите с гъбичките. Иначе с лекарствата само се въртите в омагьосан кръг.

Добре е също така, ако имате възможност, да изпробвате и някои билкови смеси, които също действат комплексно на кандидозата и за укрепване на организма.

Лечение и диета при гъбички

Много лекари съветват, когато се лекувате от гъбична инфекция да прегледате менюто си и да го промените малко. Добре е да намалите консумацията на въглехидратите. Избягвайте следните продукти – захар, тестени изделия от бяло брашно, плодове.

Препоръчва се да консумирате повече мляко, с по-висока масленост и то най-вече кисели млека, които имат живи бактерии. Тяхната консумация ще нормалириза микрофлората. Полезни за вас са и витамините от група В, повече желязо и калции. Полезен е и витамин С. Него можете да си набавите от зелето, пипера, зелените зеленчуци, зехтина, чесъна.

2 Replies to “Диабетът като причина за влагалищни гъбички”

  1. natalia

    хубав вие саита дано ми е и полезен,, аз страдам от бяло течение и обрив по тялото лицето пробвала съм всичко от хапове мазила промивки и какво ли не

  2. гери

    имам бяло течение от месец вече и не се маха възможно ли е да е диабет

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.