Цитонамазка

Какво е цитонамазка?

Цитонамазката най-общо представлява взимане на женски секрет, което понякога се извършва по време на самия преглед. Гинекологът поставя във влагалището на жената специален инструмент, наречен спекулум, който дава възможност на лекаря да разгледа по-отблизо шийката на матката. Именно шийката на матката е мястото, където с течение на възрастта могат да се появят болестни изменения в организма на жената. С помощта  на цитонамазката гинеколозите откриват тези изменения много преди те да се превърнат в заплаха за пациентките, в момент, в който все още могат да се предприемат мерки за предотвратяване на появата им.

Как се взима цитонамазка?

Посредством тънка дървена шпатула или друг тънък гинекологичен инструмент, гинекологът обира малко количество повърхностни клетки взети от слизестата обвивка на шийката на матката. Процедурата изобщо не е болезнена, дамите не бива да се притесняват. Ако все пак изпитате макар и слаба болка, непременно уведомете своя гинеколог. Това би могло да е сигнал за наличие на някакъв гинекологичен проблем.

Изследване на резултати от цитонамазка

След като вземе необходимото количество цитонамазка, гинекологът поставя клетките върху микроскопско стъкълце, капва специална течност върху взетата проба, чиято цел е да запази клетките в максимално добро състояние, докато настъпи моментът те да бъдат изследвани. Специалистът, който после изследва тези клетки се нарича патолог, неговата задача е да изследва стъкълцата с клетки от цитонамазка под микроскоп.

Цитонамазката предотвратява поява на ракови заболявания

Клетките от влагалището имат съответните специфични характеристики и дълги години преди да се превърнат в ракови, в тях настъпват промени, които гинекологът и патологът са в състояние да открият навреме. Изключително важно е, когато специалистът забележи такъв вид промени, които след време биха могли да доведат до поява на аномалии или болести, да съобщи на личния ви гинеколог. Прилагането на подходящо и навременно лечение ще се предотврати появата на по-нататъшни усложнения.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.