Цистит

Циститът (от латински език: “cystitis”) представлява възпалително заболяване на лигавицата на пикочния ме­хур. Заболяването е широко разпространено, като се среща значително по-често у жените, затова много хора го считат за гинекологично заболяване.

За появата на цистит могат да благоприятстват много и различни фактори. Ето някои от основните:

 • прекомерно охлаждане на организма;
 • задържане на урина в пикочния мехур;
 • запек;
 • преумора;
 • катетеризация;
 • дефлорация (загубване на девствеността на жената);
 • бременност;
 • климакс (влизане в критическата възраст) и др.

Когато циститът се явява като последствие от друго заболяване (аденом на простатата, туморни образования и камъни в пикочния мехур), то заболяването се нарича вторичен цистит.

Най-честите индикации за наличие на цистит са следните:

 • прекалено честа нужда от уриниране;
 • болки по време на уриниране;
 • кръв и бактерии в урината

Заболяването остър първичен цистит протича остро и с рязко изразени признаци, но дори без да бъде лекувано преминава от самосебе си за около 5-7 дни. Вторичният цистит може да продължи с месеци, той е значително по-труден за излекуване и обикновено продължава до пълното отстраняване на основното заболяване.

Най-често срещаните усложнения при хроничен цистит са следните: фиброзиране и намаляване обема на пикочния мехур, пробив на стената на мехура и др.

Лечението при остър цистит се извършва чрез постелен режим, течнокашава диета, обилно приемане на предварително подгряти течности и редовно провеждане на топли водни процедури. По лекарско предписание се приемат антибиотици, химиотерапевтици, спазмолитици и болкоуспокояващи средства.

Лечението на вторичния цистит се състои основно в отстраняване заболяванията, които са довели до неговата поява.

Профилактика на цистит се провежда чрез поддържане на висока интимна хигиена, предпазване от простудни заболявания, отстраняване на запека, извършване на катетеризация (изрично по лекарско предписание), отстраняване на съпътстващи заболявания и болести, които водят до поява на вторичен цистит.

В зависимост от начина на протичане циститите се делят на два вида: остри цистити и хронични цистити.

Циститът бива:

 • инфекциозен цистит — на бактериална, вирусна, гъбична основа;
 • неинфекциозен цистит — радиационен, лекарствен.

Поради какви причини се появява цистит?

Пикочният мехур представлява един кух, мускулен орган, който има форма на балон. Той е органът, в който се събира урината, отделяна от организма ни. Когато мехурът се напълни, се изпращат сигнали до мозъка, който ни подсказва, че ни се уринира.

При бременност, например, той бива притискан и затова и не може да изпълни целия си обем. Това е и обяснението, защо толкова често бременните жени ходят по малка нужда. А когато има наличие на хроничен цистит, сигналите към мозъка се смесват с тези на болката, и така бременните мислят, че им се уринира, а всъщност в мехура още не се е събрало достатъчно количество урина.

Лекарите не могат да изяснят каква е причината, поради която се развива хроничния цистит. Измежду множеството обяснения на специалистите се нареждат наследствеността, автоимунните заболявания, инфекциите, алергиите и др.

Какви са симптомите на цистита?

 • Болка или парене по време на уриниране;
 • Честа нужда от облекчаване;
 • Урина с мътна консистенция и неприятна миризма;
 • Точно над пубисната кост се появява болка или дискомфорт

Цистит може да се развие и при малки деца. При тези под петгодишна възраст симптомите много често не са така забележими, както при възрастен човек. Те се изразяват в слабост, раздразнителност, намален апетит и повръщане. И при възрастните жени често може да се появят нетипични симптоми като слабост, объркване и треска.

Симптоми при хроничен цистит:

 • Постоянна и неотложна нужда за уриниране’
 • Много често уриниране, което се проявява, както денем, така и нощем, но винаги в оскъдни количества. Средно човек с хроничен цистит може да уринира по около 16 пъти в денонощието, но понякога се стига и до 60 пъти дневно;
 • Болката, която съпътства всичко това, е в ниската част на корема, където се намира пубисната кост, или пък между вагината и анусът при жените. При мъжете това е областта между скротума и ануса;
 • Наблюдава се болка по време на сексуален контакт. При мъжете дори може да се стигне до болезнена еякулация;
 • Тазова болка, която се превръща в хронична.

Как се диагностицира хроничен цистит?

Най-важното нещо, което трябва да направите, е да се подложите на химичен анализ на урината, както и на урокултура, което е микробиологично изследване на урината за наличие на микроорганизми. Много е важно урината да се вземе сутрин, преди да сте приемали храна или течности.

Когато се взима сутрешна урина, или стерилна както се нарича, трябва да разделите срамните устни така, че да избегнете попадането на косми и бактерии от кожата и вагината, които по принцип е нормално да попадат в урината. Това може да обърка резултатите на изследването за цистит. След като сте я взели, занасяте я в лаборатория и ако има възпаление на пикочния мехур в урината ще се изолират бактерии, а червените и бели кръвни клетки ще са много над нормата.

Ако възпалението е повторно за вас, лекарят може да ви назначи допълнителни изследвания като ехограф, рентгеново изображение или цистоскопия. Това е оглеждане на вътрешната повърхност на пикочния мехур, посредством специален уред.

Много често, когато става въпрос за хроничен цистит може да липсват бактерии в урината, което автоматично затруднява правилната диагноза, а също така и правилното лечение. Бактерии могат да се появят на по-късен етап, когато хроничният цистит се е обострил.

Кои са рисковите групи при цистит?

По-долу ще разгледаме списък с основните рискови групи за поява цистит у представителните на женския пол.  Ето кои са главните пет групи:

 • Жените и момичетата, нямащи елементарни хигиенни навици;
 • Бременните жени;
 • Хората, които са с вродени деформации на пикочната система;
 • Мъжете с уголемена простата;
 • Хора, които използват катетър

Нека сега да видим какво може да направи всяка жена, страдаща от цистит, за да облекчи поне донякъде своите оплаквания и дискомфорт.

Лечение на хроничен цистит

Острият цистит винаги се лекува с медикаменти и никога не бива се прави самолечение. Лечението се назначава се от лекар и в много случаи болестта се излекува напълно само с един курс на лечение.

Хроничният цистит е много по-упорит и резистентен на лечение. При това заболяване е добре да се приложи комбинация от лечебни методи и медикаменти. Освен орални лекарства е прието да се прилагат и други методи на лечение, като например стимулиране на сакралните нерви, разтягане на пикочния мехур с вода или газ, прием на медикаменти, които се слагат в мехура, както и хирургична намеса като крайна мярка.

Прогноза при хроничен цистит

При жените, в повечето случаи, веднъж появил се, циститът може да не се излекува напълно или пък да започне да се появява периодично. Жените, които са имали нещастието да са с повече от два епизода на цистит годишно, е добре да се посъветват с лекар, който да им изпише лекарства, които ще повишат локалната защита на лигавицата.

Наблюдавани усложнения при хроничен цистит

 • Доста намален обем на пикочния мехур. Заради наличието на хроничен цистит, стената на пикочния мехур може да се втвърди, което води до намаляване на растежа и обема на мехура, а оттам и количеството, което може да се събере в него;
 • Влошаване качеството на живота. Заради честата нужда от уриниране, могат да се усложнят социалните и обществени дейности на болния;
 • Емоционални проблеми. Заради постоянно напомнящия за себе си цистит,  болката, появилите се смущения в съня и много други проблеми, те водят след себе си емоционален стрес и чести депресивни състояния.

Съвети, които ще са ви от полза при цистит:

 • Приемайте повече течности, така ще помогнете на пикочния си мехур да се очисти от бактериите по естествен начин;
 • Когато сте в тоалетната пикочният мехур трябва да се изпразва напълно, затова не правете грешката да влизате в тоалетната с четиво;
 • Позата, при която пикочният мехур се изпразва напълно, е когато се облегнете на стената, докато седите на тоалетната чиния;
 • Носете топли дрехи в долната част на тялото си;
 • Много полезен е сокът от боровинка. Той е естествен превентор срещу цистит. А също така, при вече развит такъв, носи невероятно и напълно естествено облекчение на болките, без лекарства;
 • Поне веднъж на три часа трябва да се опитвате да уринирате. Жените, които дълго време не посещават тоалетната, много по-често страдат от инфекции на пикочните пътища;
 • Веднага след полов акт се опитайте да уринирате, така ще отмиете повечето бактерии, които са се налепили по уретрата

Съвети при хроничен цистит

 1. Съставете си правилна диета, като избягвате някои видове храни и напитки, като въглехидратните храни, кафе и други кофеинови напитки – кола, какао, черен чай. Освен това и цитрусовите напитки и плодове са забранени, както и тези с високо съдържание на витамин С. Всички те са сериозни дразнители на лигавицата на пикочния мехур. По-слаби дразнители са доматите, туршиите, алкохолът и подправките;
 2. Създайте си навици да тренирате пикочния си мехур. Следващите техники ще ви помогнат да увеличите времето на уриниране. Например, ходете в тоалетната по час, определен от вас, а не когато усетите, че ви се ходи. Така ще успеете постепенно да увеличите интервалите на уриниране. Друго упражнение е да намерите няколко техники за релаксация, които да ви разсеят и да отвлекат вниманието ви от непрекъснато сигнализиращия ви пикочен мехур;
 3. Носете по-широки дрехи без колани или дрехи, които натискат корема ви;
 4. Постарайте се да намалите стреса;
 5. Откажете цигарите! Тютюнът може да е причина за влошаване на всяка болка.

One Reply to “Цистит”

 1. Елена

  Д-манозата на прах мнго помага при жените, аз лично съм с хроничен цистит и правя профилактики и от време на време взима доабвки, че 5 дни кошмарни болки не ми допадат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.