Цистит – видове, симптоми и лечение

Като заболяване, циститът е широко разпространен сред жените, особено в детеродна възраст. При някои жени той се появява нееднократно.

И така, какво е цистит?

Цистит – възпаление на лигавицата на пикочния мехур. В болшинството от случаите се причинява от инфекции. Най-чести причинители са представители от групата бактерии – ешерихия коли, стафилококи, стрептококи и др. Циститът може да бъде продиктуван и от инфекции, предавани по полов път, като например уреаплазмени и микроплазмени инфекции.

Инфекцията прониква в пикочния мехур на жената през уретрата, а бактериите попадат в уретрата от влагалището. Циститът почти винаги е свързан с влагалищно възпаление – колпит, или нарушение на вагиналната микрофлора – бактериална вагиноза.

Обичайно, обострената форма на цистит се свързва с настинка. Настинката от своя страна е предпоставка за намаляване на съпротивителните сили на организма, което води до инфекция. Инфекцията попада в пикочния мехур и предизвиква възпалителен процес. Циститът може да се появи и като следствие от нанесена травма, след насилствен полов акт или просто от редовен полов живот. Понякога е в пряка връзка с менструалния цикъл.

Цистит на „Медения месец”

С този красив термин се назовават симптомите на цистит, които се появяват вследствие на дефлорация, лишаване от девственост. Поставяйки началото на активен полов живот, девойката вече е с нарушена влагалищна микрофлора. Появява се бяло течение, което е доста срещано сред девойките, че едва ли не се счита за нещо нормално. Първият полов акт не винаги е бурен, но е съпроводен с обилен отлив на влагалищна микрофлора в уретрата и пикочния мехур. Техните стени не са подготвени за такава „атака”, в резултат на което се развива възпалителна реакция, т. е цистит.

Рядко се случва някой да се откаже от ласки и еротични наслади през медения си месец, независимо от появата на първите симптоми на инфекцията. Това се оказва достатъчна предпоставка заболяването да прогресира, прогресира…

Интерстициален цистит

Интерстициален цистит – възпаление на пикочния мехур, придружено с болка. Обикновено засяга жените на средна възраст. Симптомите на интерстициалния цистит включват чести болезнени позиви за уриниране, а под микроскоп може да се установи наличие на гной и кръв в урината. Диагнозата се установява чрез цистоскопия.

Симптоми при цистит

Обикновено се съпровожда с чести позиви за уриниране и усещане за парене или болезнено уриниране. Болката се усеща над срамната кост и долната част на гърба. Друг често срещан симптом на цистита е честото уриниране през нощта. Урината е мътна, а в 30% от случаите се установява наличие на кръв. Оплакванията могат да отшумят и без лечение. Понякога циститът не е съпроводен от никакви симптоми, а наличието на кръв може да се установи при назначени изследвания по други причини.

Не бива да се бърка циститът с уретрит – възпаление на пикочния канал. Уретритът причинява дискомфорт, болка и парене при уриниране – и нищо повече. Често тези заболявания са съпътствани едно от друго, но не винаги.

Най-често при първите симптоми на цистит, заобиколени от опитни „приятелки”, девойчетата вземат първия попаднал им антибиотик. Симптомите, естествено, изчезват и всичко се забравя до следващото обостряне. И така може да се продължи с години…

Обостреният цистит се появава отново и отново. Жената не може да се раздели с топлите дрехи дори и в горещото време, внимава каква храна поема и се бои от всяка близост с любимия човек. Тази ситуация може да ви влуди…

Лечение на цистита

Лечението на влагалищната дисбактериоза не е никак просто занимание. В никакъв случай не трябва да се задоволяваме само с назначаването на антибиотик, както се прави в болшинството от случаите. Недостатъчно е само да се убие причинителят, необходимо е да се възстанови нормалната влагалищна микрофлора, като не забравяме, че едновременно с това трябва да се погрижим и да стабилизираме имунитета на жената.

Грамотното лечение изисква то да бъде проведено едновременно и в двете посоки. От една страна е необходимо да се подтискат цяла колония от бактерии, причинители на страданието, а от друга – възстановяване на нормалната, влагалищна микрофлора. Задължително, както посочихме по-горе, трябва да се засили имунната система, тъй като контролирането на микрофлората се явява нейна основна задача.

Цистит и бременност

Ако една жена страда от хроничен цистит, вероятността по време на бременност да настъпи следващо или последващо обостряне се увеличава. При бременност, при жената настъпват значителни промени не само в хормонално отношение. Настъпва промяна и във влагалищната микрофлора, имунитетът на жената отслабва и всичко това създава условия за силно обостряне на цистита.

Бременна жена в състояние на обострен цистит звучи по следния начин: „Бременна съм и страдам от цистит. Случвало ми се е и преди, но тогава не бях бременна. Според противопоказанията, които чета в листовката, този медикамент не трябва да се приема по време на бременност. Какво да правя?”

В действителност някои медикаменти, които се изписват са противопоказни при бременност. Освен това, през първите три месеца от началото на бременността, а още по-добре би било и през цялата бременност, да не се налага да се приемат каквито и да било лекарства, които могат до доведат до сериозни малформации при оформянето на плода. Какво да правим тогава?

Съвет: Информирайте се, четете, и преди да вземете окончателно решение за действие, каквото и да е то, първо го обсъдете с вашият личен гинеколог!

13 Replies to “Цистит – видове, симптоми и лечение”

 1. розалина

  и аз страдам от това не е смъртоносно, но много боли и много уринираш и щипе, вървете веднага на лекар ако имате такива симптоми

 2. анонимна

  “Най-често при първите симптоми на цистит, заобиколени от опитни „приятелки”, девойчетата вземат първия попаднал им антибиотик. Симптомите, естествено, изчезват и всичко се забравя до следващото обостряне. И така може да се продължи с години…” – само дето и личните доктори правят сащото. Преди години отивам, със симптоми като за цистит при личната си лекарка, и тя без да ми прави каквото и да било изследване ми изписва най-разпространения антибиотик за цистит, казва ми че имам цистит и до тук, след един месец пак сам при нея със сащите симптоми и чак тогава ми пусна едно изследване за урина и от тогава ходене по мъките.

 3. сиси

  най-неприятното заболяване,предпочитам да кашлям и шмъркам,от колкото да имам цистит,толкова е болезнено,направо непоносимо…

 4. emmy

  s kakvo drugo osven antibiotici ili podobni lekarstva moga da se lekuvam v doma6ni usloviq???molq vi se pomognete mi

 5. petranka

  imam golemi bolki nisko v korema imam i parene pri orenirane tova prodwljava ve4e meseci nared kajete mi kakvo da pravq ne izdwrjam….hodq na lekar i isledvaniqta mi bili dobri a imam bolki praviha mi i laparoskopiq i tam ni6to neznam ve4e poswvetvaite me

 6. Поля

  Пробвайте с хомеопатия, за няколко часа паренето и болките изчезват.

 7. сдд

  С кои хомеопатаични лекарства да пробвам?И каква е схемата?

 8. Като

  От известни време страдам от цистит и възпаление на единия бъбре все още нвопределен пия антибиотик но от скоро ми се появи бяло течение подобно на сопол някак си гъсто и все едно лепкаво. Възможно ли е да е от цистита и проблема с единия бъбрек който имам?

 9. Ming

  Ne vi trqbvat antibiotici a D-mannose. Tip zahar dosta dostypna I izcqlo predotvratqva zadyrjaneto na.bakteriite. tova edinstveno mi pomogna s hronichniq cistit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.