Цервицит

Какво е цервицит?

Цервицит e възпаление на канала на шийката на матката (цервикален канал). Често срещано гинекологично заболяване при жените, което в повечето случаи протича незабелязано. Неговата скрита проява го прави още по-опасно, тъй като инфекцията се разпространява в други вътрешни полови органи – матка, маточни тръби и яйчници.

Тази обширна инфекция много трудно се поддава на лечение и е предпоставка за безплодие у жената. Причина за появата на цервицит е предавана по полов път зараза (гонорея, трихомониаза и др.). От влагалището, инфекцията попада върху лигавицата на маточната шийка. Съществува реална опасност чрез кръвта и лимфния път инфекцията да попадне първо във вътрешните полови органи (матка, маточни тръби, яйчници), а след това – върху лигавицата на цервикалния канал.

Много често цервицит възниква като последица от заболявания на шийката на матката, например: – незашити следродови разкъсвания на шийката на матката и перинеума, генитален пролапс и др.

Към цервицит предразполага и употребата на някои противозачатъчи средства, които могат да предизвикат възпаление на матката. Отговорността за развитието на повечето възпалителни гинекологични заболявания се пада на нарушения стабилитет на имунната система.

Проява и протичане на заболяването цервицит

Цервицитът протича в остра, подостра и хронична форма. В началото заболяването се проявява с възпаление на лигавицата на шийката на матката, а след това прониква в тъканта.

Заболяването не винаги е явно изразено. Дори и в острата си форма, симптомите са слабо изразени – поносима болка в долната част на корема, придружена от лек сърбеж и секретиране. При извършен гинекологичен преглед с посочената симптоматика, може да се установи само зачервяване и оток на лигавицата на шийката на матката.

В по-остра форма, заболяването протича незабележимо, процеса се хронифицира, като към обезпокояващата симптоматика може да се отнесат незначителните слизесто-гнойни отделяния.

Какви усложнения може да предизвика заболяването цервицит

Ако заболяването, в своята хронична фаза, продължи твърде дълго, шийката на матката се удебелява, като под въздействие на възпалителените отделяния в областта на цервикалния канал, повърхността му е нарушена (ерозирала). На по-късен етап, в тази ерозирала тъкан, се развива инфекция, която допринася за продължителността на процеса. Най-често ерозията се появява в началото на цервикалния канал, и представлява червено петно с неправилна форма, което при допир отделя кръв. Оплаквания от страна на жената отсъстват, а ерозията може да се открие след преглед от гинеколог.

Основания за поставяне на диагноза цервицит

Диагноза се поставя от лекар гинеколог, след проведен гинекологичен преглед и след потвърдени данни от лабораторни и ендоскопски изследвания.

Лечение на цервицит

Към лечение на заболяването се пристъпва след проведено изследване и установена точна диагноза. При проява на остра форма на заболяването, следва да се определи причинителя му и да се назначи антибактериална терапия с последващ лабораторен контрол. Едновременно с това се назначава лечение, което да стабилизира отслабналата на имунната система: комплексни витамини, закаляващи процедури, здравословно хранене…

При необходимост се назначават имуностимулатори ( след провеждане на специален кръвен тест – имунограма).

One Reply to “Цервицит”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.