Болки в гърба по време на бременност

От болки в гърба и кръста страда почти всяка жена, когато е бременна, особено когато коремът нарасне. Плодът наедрява, тялото на бременната – също, и това води до дискомфорт. Болката се появява след дълго стоене, навеждане, ходене, вдигане на предмети.

Причина за болките в гърба и кръста по време на бременност е промяната в центъра на тежестта. Матката расте и центърът на тежестта се измества напред. Това води до промяна в позата на тялото и по-голямо натоварване на гръбнака.

Друга причина за болка са хормоните. Хормонът релаксин, който се синтезира през бременността, води до „омекване” и разтягане на седалищните кости, отпускане на мускулите и сухожилията, за да се подготви жената за раждането, а това води до дискомфорт в областта на кръста.

Позата на бременната

Позата на тялото на бременната е важна за преодоляването на болките. Правилната стойка в първите месеци, когато коремът не е наедрял толкова, е с изправен гръб, рамене, опънати назад, и изпъчени гърди. Когато бременността напредне, жената може да се консултира с лекар коя е най-правилната позиция на тялото й.

Бременната трябва да избягва дългото седене, но ако се налага да бъде неподвижна продължително време – добре е да се раздвижва когато може, както и често да сменя позицията си на стола. Добре е да не стъпва директно на пода, а върху някакъв предмет, да не кръстосва крака, да не се протяга силно, да не се навежда и взема тежки предмети, а столът й да има облегалка, която да поддържа кръста. Може да се ползва и допълнителна възглавница.

Позата за сън и почивка – добре е бременната да лежи на лявата си страна, с възглавница между коленете. Може да се ползва и дълга възглавница за сън.

Облеклото на бременната

Най-добре е бременната да носи специални панталони за бременни. Те имат нисък пояс, поддържащ корема. Важно е дрехите и особено обувките да са удобни. Бельото също е добре да е специално за бременни, за да не пристяга жената в областта на корема.

Най-подходящи са естествените материи, стреч или памучни тъкани, плетива. Класически си остават свободно падащите рокли и туники. Ако бременната я обливат топли вълни – добре е облеклото да е на няколко слоя.

Може да се наложи след петия месец жената да носи по-голям номер обувки. Много високите токове и обувките с каишки могат да доведат до залитане и падане. Трябва да се подберат обувки, така че глезенът да бъде поддържан, да са удобни за проветрение и с добра опора на свода.

Упражнения за бременни жени

Раздвижването е важно за поддържането на тонуса, а и за преодоляването на дискомфорта. Преди спортните занимания обаче е важна консултацията с лекар.

Ето и едно простичко упражнение, което всяка бременна може да прави у дома: заставате на четири крака, слагате китките под раменете, коленете са под прав ъгъл под таза; извийте внимателно гърба назад, като котка, задръжте за няколко секунди, а след това бавно върнете гърба в изходяща позиция.

Бременната може да посещава часове по йога за бременни, да плува, както и да се занимава с друга подходяща за състоянието й физическа активност.

Масажите и топлината също помагат за облекчаването на болките в гърба и кръста, особено в съчетание с физическата активност. Може да се използват и специални колани за бременни.

Бременната трябва да знае, че болките в гърба и кръста няма да спрат веднага след раждането, но ще отшумяват бавно до няколко седмици след това. Все пак, ако болката е силна, консултацията с лекар е задължителна. Понякога болката в кръста е сигнал за проблеми с бъбреците.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.