Болезнена менструация (Дисменорея)

1. Какво е болезнена менструация (дисменорея)?

Болезнената менструация (дисменорея) е термин в медицината, с които се описват т. нар. менструални крампи. Те предствляват тъпи, пулсиращи болки, които жената усеща в долната част на корема си и които най-често се усещат преди настъпването и по време на менструалния цикъл. В някой случаи менструалните крампи са толкова силни, че могат да доведат до нарушения в обичайния начин на живот и режим на жената.

Крампите обикновено започват три години след започване на менструацията, но могат да се появят и по-късно. Те могат да продължават през 20-те години или до първото раждане, след което да намалеят по интензитет или да изчезнат напълно.

Симптомите на болезнената менструация включват тъпи и пулсиращи болки ниско в корема, простиращи се към гърба и достигащи дори до бедрата. По-рядко тези усещания са съпътствани от гадене, повръщане, поява на редки изпражнения, често изпотяване и световъртеж.

2. Какво причинява болезнената менструация?

Известни хормонални изменения, съпътстващи месечния цикъл, могат станат причинител на дисменореята. Най-честата причина за наличието на болка е производството на простагландини от организма.

Простагландините представляват субстанции подобни на хормоните, които водят до контракции в мускулатурата на матката по време на цикъл и спомагат за изхвърляне на менструалната кръв и тъкани извън женския организъм. Прекалено високото съдържание на простагландини в организма на жената може да доведе до повтарящи се контракции или спазми, които да бъдат усетени като крампи.

Нормално е тези болки да се усещат през репродуктивните години, но много жени отчитат намаляване на менструалните крампи след раждането.

Други причини за болезнена менструация:

  • ендометриоза – тъканта, която покрива кухината на матката, се развива извън нея. Това най-често се случва в маточните тръби, яйчниците и таза на жената;
  • генитални възпаления (тазова възпалителна болест) – принципно се причинява основно от венерически болести;
  • употребата на противозачатъчна спирала – може да е причина за силни крампи, особено през първите няколко месеца след поставянето;
  • полипи на матката или миома

3. Как се лекува болезнената менструация?

При болезнена менструация, причинена от някакво заболяване, е необходимо да се лекува основното заболяване. В зависимост от причината, лечението може да бъде антибиотично (при инфекция) или при  по-сериозен проблем –  оперативно (при миоматозни възли или полипи).

Обезболяващи лекарства като аспирин и парацетамол облекчават донякъде дискомфорта, но ако силата на болката е по-голяма, е добре да се прибегне до употребата на нестероидни противовъзпалителни средства. Такива са медикаментите ибупрофен и напроксен, които възспират освобождаването на простагландини.

Личният гинеколог може да назначи противозачатъчни таблетки или прогестерон, които влияят на баланса на хормоните по начин, който води до облекчаване на болката.

Редовните физически упражнения засилват отделянето на ендорфини, които са естествени обезболяващи средства, съдържащи се в самия организъм на човека.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.