Билки срещу бяло течение – Смрадлика и много други

Лечение на бяло течение със смрадлика (Cotinus coggygria Scop.)

Смрадликата е едно от най-популярните растения, които са приложими в гинекологията. Тя е известна още като тетра или кукуч. Може да се намери на всякакви сухи и каменисти места, както и из храсталаци по южните склонове на предпланинските райони.

Как се съхранява и използва смрадликата?

Преди всичко се използват листата на растението. Те се берат по време на цъфтежа на цветето, но не и след като плодовете са се оформили. Сушат се на сянка или пък в сушилня при допустима температура до 50 градуса по Целзий.

Какво съдържа смрадликата?

В листата на смрадликата се съдържат дъбилни вещества, етерични масла и др. Има три много важни действия върху човешкия организъм – затягащо, противовъзпалително и антисептично. Заради високото съдържание на дъбилни вещества, това е растението, което се предпочита и помага, при проблеми с възпаления на външните и вътрешни органи, както и при необходимост от затягане на стомашно-чревната система.

Как действа смрадликата?

Приемана в по-големи дози, смрадликата помага за понижаване на кръвното налягане. Много добър помощник при зарастване на повърхностни рани, както и язви в стомаха и дебелото черво. При засегнати бъбречни легенчета влияе противовъзпалително.

Какво лекува смрадликата?

Смрадликата и нейният разтвор може да прилагате при някои от изброените симптоми: диария, кървящи хемороиди, язвен колит, възпаление на венците или пародонтоза, зъбобол, ангина, заболявания на бъбреците, язва на стомаха и дванадестопръстника. Изключително ефикасно средство при лечение на бяло течение, рани, циреи и др. подобни.

Как се приготвя запарка от смрадлика?

Смрадликата и нейната запарка може да се приема вътрешно или съответно да се правят компреси или бани с нея. За пиене се прави запарка от 1 супена лъжица изсушена билка и 500 мл вряща вода. Оставя се да ври 5 минути и се отстранява. Приема се по една винена чаша преди ядене, три пъти на ден. Когато трябва, за да се правят бани и компреси, се варят 50 грама от билката в 2 л вода за около 20 минути.

Лечение на бяло течение с червено подъбиче (Teucrium chamaedrys L.)

Червеното подъбиче е известно още под името горчива чубрица. Можете да намерите тази лековита билка из цялата страна. Тя вирее предимно из храсталаци, каменисти поляни, както и редки широколистни гори.

Червеното подъбиче или горчивата чубрица, има много приложения, като частите, които се използват от растението са стръковете, които обаче се берат по време на цъфтежа. След това се изсушават на сянка или в сушилня, ако искате да си набавите за зимния сезон тази билка. Може да се ползва, разбира се, и прясна. Химичният състав на стръковете се състои в съдържание на дъбилни вещества, витамин С, етерично масло, редица смоли и др.

Как действа червеното подъбиче?

Горчивата чубрица действа запичащо, пикочогонно и кръвоспиращо. Освен това може да подейства и общоукрепващо. Има доста положително действие и върху стомашния тракт, защото потиска секрецията на стомаха, намалява и спира неприятните киселини, които предизвикват уригвания. Гнилостните процеси в червата успешно се отстраняват, благодарение на свойствата на червеното подъбиче.

При обилна менструация, кървящи хемороиди, дизентерия и кръвохрачене, успешно може да приложите тази билка. А и действа очистително при наличие на пясък в жлъчния мехур. Силно се препоръчва при бяло течение, а за външна употреба – при конюнктивит, младежко акне, екземи, рани и много други. При лечение на бяло течение е необходимо да се правят промивки няколко пъти на ден, според силата на течението. Назначава се специалист.

Как се приема червеното подъбиче?

Запарвате в 400 мл вода около две супени лъжици от билката. Оставяте настойката да кисне един час. След това се прецежда и се пие по една кафена чашка, три пъти на ден, преди ядене. За външно приложение се правят лапи или пък отвари (4 чаени лъжички на 2 чаши вряща вода). За накисване се излива приготвената отвара в топла вода и се сяда в съда – легенче или вана.

Лечение на бяло течение с цариче (Alchemilla vulgaris L.)

Царичето е известно и под имената шапиче и самодивска ягода. Може да го намерите на влажни и мочурливи ливади, покрай водоизточници, като реки и потоци, които обаче се намират в планинските райони – 1000 до 2000 м надморска височина.

Къде вирее Царичето?

Цялото растение може да се ползва при нужда от лечение, като се вади от земята по време на неговия цъфтеж. Сушенето става на сянка или при температура от 45 градуса по Целзий.

В неговите корени, листа и като цяло в растението, могат да се открият такива вещества, като танини, галотанини, горчиви вещества, флавоноиди, витамин С, захари, смоли и много други.

Как действа Царичето?

Действа кръвоспиращо, противовъзпалително и запичащо. Освен, че има благоприятно действие върху редица стомашни възпаления, самодивската ягода, се ползва с голям успех и при доста неприятни гинекологични проблеми, за лечение на бяло течение, при обилна менструация, също така помага за по-бързото заздравяване на рани и циреи, при различни кръвотечения – като такова от носа, възпаление на очите, или по-скоро конюнктивит и др. А също така действа и пикочогонно, което спомага за понижаването на кръвната захар. Във ветеринарната медицина може да се ползва при шап у животните.

Как да приготвим запарка от Цариче?

С 500 милилитра вряща вода се заливат 2 супени лъжици от билката. Оставя се да кисне един час. След изминаването на този час може да се приема спокойно, като три пъти на ден, преди ядене, се изпива по една винена чаша от нея. В същите пропорции се прави и запарка, която се ползва при промивки на външните полови органи.

Лечение на бяло течение с Японска акация или Софора (Sophora japonica L.)

Заради родината си, която е предимно Япония, но се среща и в Китай и Корея, това цвете носи името Японска акация, Японска софора или просто Софора. В България предимно се отглежда като декоративно растение в градини и паркове или дори в саксия.

Деликатното растение отдава своите цветни пъпки точно преди разпукването им, те са най-лековитата част от него. Изсушават се, както и останалите растения, при нормални температурни условия или в сушилня, а плодовете й се използват след като са узрели напълно.

Какво съдържа Софора?

Надземната част на растението Софора съдържа известни като флавоновити гликозоди вещества, кверцетин, рутин, както и софорикозид, който е изофлавонов гликозид. И в плодовете също могат да се намерят много и редица флавоноидни гликозиди и много други.

Как действа Софората?

Действа благоприятно на цялата венозна съдова система. Укрепва капилярите и има кръвоспиращо действие. Освен това се бори и с микробно нашествие. При язвена болест, Софората стимулира и ускорява оздравителните процеси, също и при дегенеративни изменения в хемороидалните вени, може да ускорява епителизацията при варикозни язви на краката. Уплътнява съдовата стена и така спира кървенето на вътрешните органи.

Какво лекува Софората?

Има много приложения, главно при заболявания на бъбреците, пикочните пътища, пикочния мехур, при затруднения в уринирането, язва, гастрит, диабет, рани, които трудно заздравяват, атеросклероза, хемороиди, косопад. Изполва се и за лечение на бяло течение.

Как да приготвим отвара от Софора?

Една супена лъжица ситно нарязана билка се запарва в 400 мл вряща вода. Стои около един час, за да си пусне добре полезните вещества и след като се прецеди, се пие по една кафена чашка по три пъти на ден преди ядене. Можете да приготвите и спиртен извлек от 20 г цвят и 100 мл етилов алкохол на 70 градуса. Престоява седем дни, след което се разтварят по 20 капки във вода, три пъти на ден.

Лечение на бяло течение с Бяла ружа (Althaea officinalis L.)

Билката Бяла ружа има много наименования – волско око, бял слез, пъртенка. Ружа може да намерите по дворове и градинки, защото предимно се отглежда като декоративно растение. Може, разбира се, да я намерите и диворастяща покрай реки и блата, много по-често из ниските и топли райони на страната, отколкото по другите места.

За лечение се използват корените на двугодишни растения. Те се вадят късно през есента. В малки изключения може да се ползват и листата.

Какво съдържа Бялата ружа?

В корените на ружата се съдържат слузни вещества, нишесте, пектини, танини, минерални вещества, захари и много други вещества. Основното действие на билката е отхрачващо. Бялата ружа може да се ползва с пълен успех при болки в лигавицата на дихателните пътища, като по този начин помага за изхвърлянето от организма на гъстите секрети. Действа и противовъзпалително на стомашно-чревния тракт и пикочно-половата система.

Какво лекува Бялата ружа?

При възпаление на гърлото, трахеята и бронхите, развитие на бронхиална астма и ангина, ружата може да се ползва като средство за облекчаване на симптомите на изброените заболявания. Като естествено обезболяващо средство може да се ползват настойки на ружа при цистит, болки по време на уриниране, за лечение на бяло течение, бъбречни колики, стомашна язва. Външно се прилага при рагади на гръдните жлези при жени, които кърмят, циреи, рани и др.

Как се приготвя запарка от Бяла ружа?

Две супени лъжици изсушен и ситно нарязан корен от ружа се заливат с половин литър студена вода. Оставят се да престоят осем часа. След тези осем часа се прецеждат и се приема по една кафена чашка през 2-3 часа. Може да се направи и гореща запарка със същото количество билка и вода, като тя се ползва за гаргара при ангина и възпаление на венците. Хладката настойка се ползва за налагане на рани, възпаления на кожата и др.

Лечение на бяло течение с Росен (Dictamnus albus L.)

Това цвете е известно още като самодивско цвете и русалийче. Вирее из сухите, богати на варовик и пясък почви из цялата страна. Най-често използваната част на растението са неговите корени, които се вадят късно наесен. След като се почистят се измиват и се сушат на сянка или в специална сушилня при около 45 градуса по Целзий.

Какво съдържа билката Росен?

Веществата, които може да се намерят в корените на Росен, са етерично масло, горчиви вещества, сапонини, алкалоиди и фурокумарини.

Какво лекува билката Росен?

Действията на корените на Росена са пикочогонно, потогенно и противовъзпалително. При нередовна менструация е много полезно да се ползват именно корените на Росена, защото регулира по естествен път цикъла на жената. Освен това билката има благотворно действие върху възпалени бъбречни легенчета, и много бързо премахва появилото се скоро или превърнало се в хронично страдание, прилага се успешно и при лечение на бяло течение.

Как се приготвя отвара от билка Росен?

Отварата от корени на Росен се приема само вътрешно, като се варят две супени лъжици от изсушения корен в 500 мл вода, която предварително се възварява. Кипват се за пет минути, след което се прецеждат и се пие по една кафена чашка три пъти на ден преди ядене.

Лечение на бяло течение с Розмарин (Rosmarinus officinalis L.)

Розмаринът е ароматно растение с известни лечебни свойства. Той е известен и като бабин косъм. Преди всичко се отглежда като декоративно растение. По време на цъфтежа се обират листата, които се използват за различни лечебни и козметични цели и се сушат на сянка или в сушилня.

Какво съдържа Розмаринът?

Има множество вещества в листата, като етерични масла, тритерпинови киселини, танини, горчиви вещества, флавоноиди и др.

Какво лекува Розмаринът?

Розмаринът може да се ползва за общо укрепване на организма, за възбуждане на апетита и пикочогонно. Билката има изключително тонизиращо и ободряващо въздействие. При натрупан стрес и психическа умора, тя е идеален тонизатор и възвръща чувството за лекота. Също така действа възстановяващо при болни и прекарали наскоро тежко инфекциозно заболяване. Има много добре изразено пикочогонно въздействие. Заради това, че възбужда секрецията на стомашните жлези, билката подобрява и храносмилането. Има и данни, че притежава ясно изразено противохерпесно действие.

Бавно заздравяващите рани заздравяват по-бързо благодарение на розмарина. Жлъчката и нейната секреция се стимулират с приемането на чай от Розмарин. При простуди и грип също е много полезно приемането на розмаринова отвара. За лечение на бяло течение и при различни гинекологични оплаквания е добре пациентките да приемат розмарин, тъй като благодарение на него симптомите постепенно изчезват.

Как се приготвя отвара от Розмарин?

В 200 мл вряща вода се пускат 2 чаени лъжички ситно нарязани и изсушени листа от Розмарин. Запарката е добре да кисне около час, за да си пусне билката полезните вещества, след което се прецежда и се приема по една кафена чашка, два пъти на ден.

В аптеките можете да намерите и Розмарин на таблетки, като се вземат една-две капсули, 2-3 пъти на ден преди ядене.

Лечение на бяло течение с Полски хвощ (Equisetum arvense L.)

Полският хвощ е известен по нашия край като дива хурка, пришлица или конска опашка. Може да се намери в различните краища на страната, във влажни, мочурливи и заблатени места с до 1500 метра надморска височина.

Какво съдържа Полският хвощ?

Полският хвощ е изключително полезна билка, на която се ползват предимно летните зелени стъбла, берящи се в периода май – септември. Сушат се на сянка или в сушилня. В листата има алкални силикати, органични киселини, сапонини, флавоноиди, дъбилни вещества, смоли и др.

Как действа Полският хвощ?

Полският хвощ действа пикочогонно, кръвоспиращо и противовъзпалително. Помага за умерено понижаване на кръвното налягане и серумния холестерол. Заради съдържащите се в него силикати, полският хвощ е чудесно средство, което упражнява регенеративно действие върху кожата и вътрешните органи, т. е. ако е имало рана, която е инфектирана, тя се изчиства много по-добре с билката, отколкото с различните синтетични лекарства.

Какво лекува Полският хвощ?

Успешно се прилага при хора с високо кръвно налягане, отоци, отравяния с олово, кръвоизливи и кръвотечения от различни вътрешни органи, кръвотечения от носа, наличие на пясък в бъбреците, атеросклероза, жлъчни камъни, язва, инфектирани рани, при лечение на бяло течение, възпаление на сливиците, подагра, хемороиди и др.

Как се приготвя запарка от Полски хвощ?

Една супена лъжица от ситно натрошени изсушени стръкове от Полски хвощ се запарват с 400 мл вода. Стои един час. След прецеждането, отварата се пие по една кафена чашка преди всяко ядене, най-малко три пъти на ден. Може да се направят водни извлеци, с които да се правят компреси на рани или пък обливания на кожни язви.

Лечение на бяло течение с Пелин (Artemisia absinthium L.)

Пелинът е известен под наименованията Бял пелин и Обикновен пелин. Може да се намери из цялата страна на различни места – градини, в диво състояние в храсталаци, край огради и пътища, на припек или по каменисти места.

Частта, която се използва за лекуване са стръковете, които се берат по време на цъфтежа на растението. Цъфтежът е през двата месеца юли и август. Сушат се на сянка или пък в сушилня.

Какво съдържа Пелинът?

Стръковете на пелина съдържат различни вещества, като етерично масло, сесквитерпенови лактони, органични киселини, провитамин А, витамин В6 и др.

Как действа Пелинът?

Пелинът действа апетитовъзбуждащо и противопаразитно. Заради това, че стимулира отделянето на повече стомашни сокове, Пелинът помага при подобряване на храносмилането. Също така стимулира и образуването и отделянето на жлъчен сок. Пелинът с право е наричан приятел на стомаха.

Какво лекува Пелинът?

Заради противопаразитните си свойства Пелинът е най-старото известно средство за лекуване на глисти. Екстракт от Пелин има в почти всички хапчета против глисти. Когато ви липсва апетит или се възстановявате след дълго боледуване, при камъни в жлъчката, панкреатит, хронично възпаление на черния дроб, ако сте анемични, имате киселини в стомаха, нередовна менструация… Пелинът е точно за вас. Тази билка се използва и при лечение на бяло течение. Също така помага при безсъние и за укрепване на маточната мускулатура.

Как да си приготвим запарка от Пелин?

Една чаена лъжичка от билката се залива с 300 мл вряща вода. Оставя се да кисне един час. След това се пие по една кафена чашка 2 пъти на ден, около половин час преди ядене. Може да се използва и под форматан а спиртен екстракт.

Лечение на бяло течение с Орех (Juglans regia L.)

Орехът е може би единственото растение, което няма друго име. Орехът преди всичко е култивирано дърво, а диворастящо се среща по каменисти и скалисти места на долния планински пояс. Среща се най-често в по-топлите места на Югозападна България и Родопите.

Какво съдържа орехът?

Частта от ореха, която се използва в народната медицина са листата и външната обвивка на зеления плод. По време на цъфтежа се берат само листчетата на сложния лист. В листата на дървото се съдържат танини, флавоноиди, горчиви вещества, дъбилни вещества, провитамин А, витамин С, етерично масло, на което се дължи силния му аромат, минерално соли и др.

Как действа орехът?

Ореховите листа действат тонизиращо на нервната и храносмилателната система. Действа при отслабен апетит, ползва се в козметиката, защото засилва растежа на косата и намалява окапването й, също така и растежа на кожните придатъци. Може да се ползва и като дезинфектант. При възпаление на лимфните възли може да се ползват корите и листата на ореха, като действат благотворно върху ситуацията. Също така може да се ползват и при възпаление на венците, при кожни инфекции, диарии, за лечение на бяло течение, при разстройства на менструалния цикъл и др. Много ефекасно действащо растение.

Какво лекува орехът?

Прилага се ефективно при лимфаденит, остеопороза, гнойни инфекции на кожата, възпаление на очите, при възпалени венци, атеросклероза, гуша, нередовен цикъл, бяло течение и различни възпаления на гинекологична основа, подагра, ревматизъм, екземи и др.

Как да си приготвим запарка от орех?

Вземат се две супени лъжици ситно нарязани и изсушени листа от орех и се заливат с 500 мл вряща вода. Варят се 5 минути, след което запарката се прецежда и се пие по 100 мл преди ядене по три пъти на ден. За външни приложения е много ефективно при промивки и за компреси на кожни инфекции. Отварата за тези промивки се прави от 5 супени лъжици сухи листа, врящи 15 минути в два литра вода.

Лечение на бяло течение с Нар (Punica granatum L.)

Както и орехът, нарът няма синоним. В по-топлите части на страната нарът се култивира като декоративно растение. За лечение се използват корите на плодовете на нара, които се берат през септември и октомври. Кората се бели и се оставя добре да се изсуши на сянка или в сушилня.

Какво съдържа нарът?

В корите на нара може да намерите алкалоиди, дъбилни вещества, органични киселини, витамин С, танини и др. Действа противоглистно, адстрингентно и противовъзпалително. Заради съставът си нарът е страхотен натурален продукт за борба срещу различните видове тении.

Как действа нарът?

Помага при ниско кръвно налягане, намалява количеството отделена урина, възбудител на нервната система, което може да докара и леки гърчове. Заради голямото количество дъбилни вещества и танини, които може да намерите в корите му, растението действа противодиарично.

Какво лекува нарът?

Успешно се прилага при диарии, кръв в урината, стомашночревни разстройства, прекалено обилна менструация, тении, при възпаление на сливиците може да се ползва отварата за жабурене, както и при възпаление на венците, за влагалищни промивки при лечение на бяло течение най-вече, което е толкова често срещано.

Как се приготвя отвара от нар?

Две чаени лъжички от корите се варят около пет минути в 400 мл вода. След това отварата се прецежда и се изпива по една кафена чашка преди всяко ядене, по три пъти на ден. За жабурене и промивки се прави отвара от 50 грама кори и 500 мл вода.

Билката камшик, наричат я още и бутрак, охтивче, пресечена трева, се използва за лечение на черния дроб и жлъчката. За промивки при лечение на бяло течение.

Билката бутрак има запичащо действие, тъй като съдържа танини, а действието й е потогонно и пикочогонно.

Охтивчето се препоръчва още при стомашни и чревни заболявания, при отоци, при белодробна и кожна туберколоза.

Какво лекува билката бутрак (охтивче)?

Охтивчето се използва и срещу младежки пъпки (акне), хемороиди, нощно напикаване, копривна треска, кашлица, пресипнал глас, пясък в бъбреците, жлъчката и пикочния мехур, както и като противоотрова при алкалоидни отравяния. Може да се прилага и външно и вътрешно.

Външно приложение на охтивчето:

За промивки при бяло течение, за компреси при възпаление и екземи на очите, за гаргара при болно гърло и пресипнал глас. Заедно с отвара от лайка, охтивчето се използва при възпалени сливици.

Вътрешно приложение на охтивчето:

Прави се отвара от 2 супени лъжици камшик, залети с 400 мл вряла вода. Оставя се да кисне 2 часа. Приема се 4 пъти дневно, по 1 винена чаша, 15 минути преди хранене.

5 Replies to “Билки срещу бяло течение – Смрадлика и много други”

 1. А

  ВИЕ ЛУДИ ЛИ СТЕ БЕ? СМРАДЛИКАТА Е ОТРОВНА, А ВИЕ ЧАК И ПО ТРИ ПЪТИ НА ДЕН ОБЯСНЯВАТЕ НА ХОРАТА ДА Я ПИЯТ! ГЛЕДАТЕ ЛИ СЕ КАКВИ ГЛУПОСТИ ПИШЕТЕ?

 2. Кристина

  Билката действа затягащо, противовъзпалително и антисептично.
  “Вие луди ли сте бе? Смрадликата е отровна..” е груб коментар на човек, който изобщо не е запознат с лечебните действия на растението.

 3. sebahat

  zde kazvam se sebahat imam zapek bolki imam v anusa kato hodya po malka nujda sisto me smidi imam i vitre bokka kak moga da se lekuvam

 4. Вили

  Не е отровна в малки количества. Слагат се само 3 листа в половин литър. Много хора я пият .

 5. Sevgyul

  Imam kista v desniyat ycnik ako si pravya nagrevki s smradlika shte imam l i polza molya pishete mi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.