Бартолинит

Възпаление на бартолиновите жлези

Бартолинови жлези – двойка жлези, разположени от двете страни на входа на влагалището, представляващи сферични телца с големина на грахово зърно, с размери приблизително около 1,5 – 2 см. При сексуална възбуда и коитус бартолиновите жлези отделят секрет, който спомага за поддържане на нормалналната влажност на влагалището и едновременно с това способства за благоприятното протичане на половия акт.

Възпалението на бартолиновите жлези е известно като бартолинит. Съпътствано е от болезнен оток в областта на срамните устни, който може да доведе до оперативно отстраняване на възпалената жлеза.

Бартолинит – причини

Причинители на възпалението могат да се явят различни микроорганизми: стафилококи, ешeрихия коли, гонококи и др. Предпоставка за възпалението може да се окаже неспазване на елементарни правила за хигиена на женските половите органи (интимна хигиена). Причинители на възпалителния процес могат да бъдат също така и:

 • заболявания на урогениталния тракт;
 • инфекции, предавани по полов път;
 • отслабване на имунната система;
 • стрес;
 • авитаминоза;
 • претърпяна хирургическа интервенция.

Бартолинит – симптоми

В началната си фаза заболяването протича без симптоми. В последствие се образува болезнено уплътнение на срамните устни, в близост до входа на влагалището. Усещането е за леко изтръпване и парене в перинеума (тъкан между вагината и ануса). На по-късен етап състоянието може да се влоши. Появяват се симптоми като сънливост, липса на енергия, болка в областта на външните полови органи, която може да се засили както при полов акт, така и при движение. Телесната температура може да се повиши до 38-39°С.

Много често се среща едностранно поражение на бартолиновите жлези – уплътнение на срамните устни, наподобяващо пъпка.

При прогресиращо възпаление се образува абсцес. Интервенцията се състои в дрениране и отстраняване на гнойната колекция, като същевременно съществува и вероятност от спонтанно, самостоятелно спукване.

Жените, страдащи от възпаление на бартолиновите жлези, описват своето състояние по следния начин: „подутина на срамните устни”, „пъпка на срамните устни”, „оток на срамните устни”.

Възпалението на бартолиновите жлези може да протече без нагнояване и да спре спонтанно, но след определен период от време могат да възникнат усложнения и да се стигне до бартолинит.

Хроничен бартолинит

При наличието на подобни оплаквания всяка жена трябва да потърси квалифицирана помощ от гинеколог, в противен случай рискува възпалителният процес да се хронифицира. Хроничният бартолинит може да продължи с години, като се редуват периоди на обостряне и временно подобрение.

Обострянията могат да настъпят по време на менструалния цикъл, когато имунитета на жената е снижен, както и при наличието на други инфекциозни заболявания. При хроничният бартолит се усеща слаба болка в областта на възпалението и дискомфорт при движение. Температурата обикновено е в обичайната норма, понякога субфебрилна.

Сексуалният живот при диагноза „бартолинит” е противопоказен, тъй като съществува вероятност от инфектиране на партньора. Самолечението е опасно!

Бартолинит – диагностика:

* Гинекологичен преглед;
* Снемане на анамнеза;
* Вагинална посявка;
* Колпоскопия, микроскопия;
* Антибиотична чувствителност;
* Общ кръвен анализ

Бартолинит – лечение

Лечението зависи от степента на възпаление. Възпалението на бартолиновите жлези подлежи на консервативно лечение (без хирургическа намеса), чрез прием на широкоспектърни антибиотици. При абсцес или киста на бартолиновата жлеза се прилага оперативно лечение.

2 Replies to “Бартолинит”

 1. Borislava Stoikova

  Az imah vazpalena bartolinova jleza. Otoka beshe golqm kolkoto kokoshe qice. Trqbbashe operativna namesa, slojiha mi i drenaj. Oblekchenieto nastapi vednaga. Za sajalenie dve godini po-kasno otnovo usetih poduvane-otidoh na doktor i pih antibiotici. Sprq poduvaneto, no vinagi useshtam, topcheto. Ne jelaq pak da se poduva i tqrsq nachin da se predpazq. Nqkoi znae li kak? …..
  Ne znam za drugite, no men ako pitate – bolkata e ujasna.

 2. Zara

  Болката е ужасна, все едно ти забиват топлийки в слабините.Първо беше възпаление, след това в тази кухина се образува киста, която никой не забеляза и беше станала толкова голяма, че наложи да ми отстранят жлезата.След две години се появи от другата страна толкова болезнено вторият път сама се пукна и ме облекчи, но се наложи да ме цепнат и д ами сложат дренаж . сега ми казаха, че имам уплътнение…каквото и да означава това, лека подутина, която нямам идея дали пречи при полов акт.Още се възстановявам .Ако ви се наложи потърсете задължително специалист, болката е непоносима, температура, гадене.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.