Амниоцентеза

Амниоцентеза е пренатален диагностичен метод, който е възникнал неотдавна. Рискът за раждане на дете със синдрома на Даун и други често срещани хромозомни дефекти нараства след навършване на 35 годишна възраст при жената. С напредване на възрастта шансът да се роди дете без хромозомни малформации намалява.

В този случай, лекарят предлага да се изследва амниотичната течност, но не трябва да се прибързва, тъй като тази процедура е рискована. Амниоцентезата може да се окаже причина за спонтанен аборт на напълно здраво бебе. Преди всичко трябва да сте наясно, че амниоцентезата има смисъл да се прилага при жени, които са готови да прекратят бременността в случай, че резултатът от анализа говори за наличието на възможни аномалии.

Амниоцентезата обикновено се извършва в периода от 16-18 седмици (четиринадесет седмици след първия ден на първата пропусната менструация). Преди този период няма достатъчно амниотична течност, нужна за анализ.

Анализът от резултатите обикновено е готов след три седмици. За този период от време достоверността на заключението за генетичното здраве или увреждане на бебето е сведено до минимум до края на петия месец. Абортът през този период от бременността може да доведе до много сериозни последици. Този по-късен аборт се преживява емоционално и физически много тежко, тъй като на този етап женския организъм реагира на прекъснатата бременност като на преждевременно раждане на живо дете, включително и с отделяне на мляко.

Защо амниоцентезата се предлага на жени след 35 годишна възраст?

За една жена на тази възраст няма особена причина, поради която тя да роди дете с поражение на централната нервна система, например като спина бифида. По-скоро съществува повишен риск от синдрома на Даун при детето, а този риск нараства с възрастта на майката.

95% от случаите на синдром на Даун са свързани с възрастта и произтичат в резултат на хромозомни аномалии (нарушениe, известно като тризомия 21, където има допълнителна 21-ва хромозома). Счита се, че около половината от всички случаи на хромозомни аномалии, включително и синдромът на Даун, приключват като природен спонтанен аборт в ранна бременност (до 6 седмици). Вероятността да се роди дете със синдрома на Даун в други случаи е 1 дете на 650 живородени деца. Тази вероятност е изключително малка, когато възрастта на майката е до 30 години и започва да се увеличава след 35-тата година.

Ако сте на възраст 40 години, според статистиката, вероятността да родите дете без синдрома на Даун е 99%.

Описание на амниоцинтезата

Пункция на околоплодния мехур със специална игла, като се инжектира бременната през коремната стена и се взема проба от околоплодната течност. Изследването на течността позволява да се определели наличието на патологични изменения в развиващия се плод, както и степента на възможен риск.

За анализа обичайно са нужни приблизително 20 мл от амниотичната течност. Околоплодната течност съдържа клетки от плода, чийто химически анализ и изследване под микроскоп може да даде на медиците необходимата информация за наличие или отсъствие на генетични заболявания.

Амниоцентезата е елементарна процедура, която не е опасна за бременната жена и носи минимален риск за износване на плода. Спонтанен аборт, вследствие на пункцията, е изключително рядко. В повечето случаи той е следствие на налична патология на плода.

В началото на трансабдоминалната амниоцентеза се прави ултразвуково изследване, за да се определи разположението на детето, плацентата, пъпната връв и местата с най-големи „джобове” с амниотична течност. Коремът се покрива със стерилна кърпа, избира се място на амниоцинтезата, на което предварително ще се инжектира местна упойка(0,25% разтвор на новокаин) и след това се въвежда амниоцентезната игла.

Амниотичната течност с помощта на иглата се изтегля в спринцовката. Това може да отнеме няколко опита, за да се получи достатъчно течност. Ако лекарят не успее да се сдобие с необходимото количество амниотична течност, процедурата се прекратява, като се прави опит за повторна такава след две седмици. Важно е да се отбележи, че повтарянето на процедурата, както и повторното проникване на иглата с цел провеждане на една и съща процедура, умножава по-горе описаните рискове.

7 Replies to “Амниоцентеза”

 1. ТАНЯ

  Аз съм от тези с лошия шанс да получаят спонтанен аборт след амниоцинтеза. Докторите в клиника “ЩЕРЕВ” ме уверяваха, че много отдавна в България не се е случвало това, но аз изтеглих късата клечка. После се оказа, че детето е било без увруждания. Много ми е тежко. Лекарите в клиниката не ми препоръчаха други изследвания преди това, въпреки, че нямах други показатели освен, че съм на 35 години. Бременноста беше след инвитро.

 2. ПОСТРАДАЛА

  АЗ СЪЩО АБОРТИРАХ СЛЕД АМНИОЦЕНТЕЗАТА. КОГАТО ЗАПОЧНАХ ДА СПОДЕЛЯМ КАКВО СЕ Е СЛУЧИЛО, СЕ ОКАЗА, ЧЕ ИМА МНОГО ЖЕНИ, КОИТО СЛЕД ТАЗИ ПРОЦЕДУРА СА АБОРТИРАЛИ. ЯВНО ПРОЦЕНТА РИСК Е ГОЛЯМ, НЕ ТОЛКОВА КОЛКОТО ГО ОБЯВЯВАТ

 3. Весела

  Здравейте!

  И аз преживях амниоцентеза, но при мен нямаше никакъв проблем. Наложи ми се да я направя, след като първото ми дете се роди със Синдрома на Даун. Към нея трябва да се прибягва само ако другите изследвания сочат, че има някакъв дефект на плода. При третата ми бременност се разминах само със скрининг.

 4. Пеперудка

  “”””Ако сте на възраст 40 години, според статистиката, вероятността да родите дете без синдрома на Даун е 99%.””””””
  ТОВА СА ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ-НЯМА ТАКАВА СТАТИСТИКА!!!!!!!
  И въобще в Бг някой води ли статистики по въпроса?Вчера правих БХС във Франция.За 41 години рискът,свързан с възрастта на майката е 1/55.Т.е.едно бебенце на 55 е с Даун.Според тази статия излиза,че за жените над 40,от 100 бебета едно само ще е здраво!!!!!Как могат да се публикуват подобни простотии??????Или колкото по-шашнати са бъдещите майки,толкова повече пари за гинеколозите,така ли??????
  А това,че лекарите в Бг не могат да правят амнио…това е една друга тема”Как здравеопазването ни бързо и сигурно загива”!!!

 5. Мария

  Пеперудка, нещо си се объркала. В статията пише за 99% вероятност да се роди здраво дете, което значи, че рискът е 1:99 за жени на 40-годишна възраст. Посоченият от теб риск 1:55 за жени на 41 години. Няма никакво разминаване, още повече като знаем, че статистическият риск се увеличава с напредването на възрастта.

 6. madlen

  Zdraveite,
  V4era mi izmeriha nuhalnata ganka na bebeto i se okaza ,4e e 6.6 mm, i veroiatnostta da iima sindrom na Down e mnooogo goliama. Prepora4aha mi amniocenteza i se 4udia ima li smisal da ia pravia pri goliama stoinost na NT ili napravo da premahna ploda? kakvo ste me posavetvate?4etoh v mnogo forumi za takiva problemi.,no 4ak takav goliam pokazatel ne vidiah.Mejdudrugoto sam v 13 sedmitsa

 7. bilyana

  zdraveyte az sim na 23 i mi kazaha ce tryabva da napravya amniocenteza i mee strah i plus tova sim na 21 sedmica predlojete mi nyakoi lekar ot koitoste dovolna sle amniocentezata

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.