Амниоцентеза – рискове и въпроси

Рискове при амниоцентеза

Ако решите да се подложите на амниоцентеза, вие сте изправени пред следните рискове:

  • Спонтанен аборт – делът на спонтанният аборт варира от 1 на 200 до 1 на 500 случая;
  • Инфекция – процедурата води до ниска (по-малко от 1 на 1000) вероятност за инфекция на матката. Ако въпреки това, такава инфекция проникне в матката, това ще се случи няколко дни след процедурата;
  • Кървене при майката или плода;
  • Увреждане на плода – рядко, но понякога се случва иглата да увреди плода, което да остави белег за цял живот. Стараейки се да избегнат това, лекарите провеждат процедурата под ултразвуков контрол, за да определят точното положение на детето преди и по време на процедурата

Редно е да отбележим и наличието на по-редки видове амниоцентеза:

  • Трансвагинална амниоцентеза – през влагалището;
  • Трансцервикална амниоцентеза – през шийката на матката

Амниоцентезата обикновено се извършва между 14-та и 18-та седмица на бременността при жени, които са изложени на риск да родят дете с малформации на централната нервна система и генетични аномалии – синдрома на Даун. Рискът е по-висок сред жени в семейства с подобен проблем и жени над 35 годишна възраст.

Майката и бащата на детето следва да бъдат консултирани (включително и за възможните усложнения от амниоцентезата) преди извършването на съответната процедура и след нея, в случай че се открие наличието на каквито и да било патологични изменения.

Амниоцентезата е противопоказна процедура при малформации на матката, наличие на миомни възли, разположение на плацентата на предната стена на матката или заплаха от прекъсване на бременността.

Често задавани въпроси за амниоцентезата

Едни от най-често задаваните въпроси, свързани с амниоцентезата са:

Въпрос: Болезнена процедура ли е амниоцентезата?

Отговор: Повечето жени чувстват болка по време на амниоцентезата. В първите един-два дни, някои жени могат да почувстват болка ниско в коремната област, наподобяваща менструалната. Може да се появи кръвотечение, повишена температура или изтичане на околоплодна течност. В случай на поява на тези симптоми, трябва веднага (!) да се обърнете към лекар.

Въпрос: Защо се налага толкова дълго да чакаме резултатите от генетичната амниоцентеза?

Отговор: В количеството околоплодна течност има само няколко отделни клетки. Клетките трябва да растат и да се делят до момента, в който не станат достатъчно за провеждането на генетичното изследване. Скоростта на растеж и делене на клетките е различна, оттук и срокът за полуване на резултатите при различните пациенти е различен.

Въпрос: Гарантира ли ми нормалният резултат от амниоцентезата раждането на здраво бебе?

Отговор: Нито един тест не гарантира раждането на здраво бебе. Установено е, че степента на точност на хромозомните тестове е около 99,4%, така че един нормален резултат напълно може да изключи някои проблеми. С амниоцентезата не се проверява всичко.

Приблизително 4% от децата, родени с патологични нарушения, нямат хромозомни аномалии или други нарушения в развитието при провеждане на амниоцентезата.

Въпрос: Може ли при амниоцентеза да се определи пола на детето?

Отговор: Да, амниоцентезата е метод, предназначен за откриване на хромозомни аномалии, но също така показва дали детето има една Х и една Y хромозома(в този случай това е момче) или две Х-хромозоми (в този случай това е момиче).

Въпрос: Съществува ли опасност по време на тази процедура?

Отговор: Да, амниоцентезата повишава риска от спонтанен аборт. Съществува риск от инфекция на матката (около 1 на 1000) и кървене. Като цяло може да се заключи следното – колкото по-богат е опитът на лекаря по брой проведени процедури, толкова по-малък е риска от допълнителни усложнения и неприятни последици.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.