Липса на менструация (Аменорея)

Какво е аменорея?

Аменореята е състояние на жената, при което менструацията липсва. Среща се при около 1 процент от жените в репродуктивна възраст. Бива два вида – първична и вторична.

При първичната менструация не се появала изощо, като обикновено 15-годишната възраст се приема като вододел за поставянето на диагнозата.

При вторичната жената е имала менструални периоди, но поради определени причини те са прекъснали за повече от 6 месеца. Аменореята може да бъде съпътствана от изтичане на млекоподобен секрет от гърдите заради повишеното производство на хормона пролактин при това състояние.

Причини за първична аменорея

Най-често първичната аменорея се причинява от ненастъпил пубертет. Закъснението е нормално до 17-годишна възраст, но е тревожно, още повече, ако момичето има проблеми с килограмите (твърде ниско или твърде високо тегло), или пък извършва много физически упражнения, както и хранителни смущения (анорексия, булимия, диети и т. н.). Различни травми и инфекции също могат да нарушат менструалния цикъл. Хормоналният дисбаланс също може да причина за отсъствието на менструацията, както и хромозомни аномалии (например – повишено производство на андрогени). Рядко първичната аменорея се дължи на липсата на полови органи – матка и яйчници, или пък недоразвити полови органи.

Причини за вторична аменорея

Най-честата причина за отсъствието на менструален цикъл – това е бременността. Втората по честота причина – това са противозачатъчните таблетки. При някои жени приемът на орални контрацептиви нарушава редовността на цикъла и понякога са необходими от 3 до 6 месеца за неговото възстановяване.

Освен бременността, кърменето също може да наруши менструалния цикъл. Въпреки липсата му, обаче, кърмачките овулират и забременяване е напълно възможно. Менструацията може да спре заради силно психическо напрежение, прием на някои медикаменти, проблеми с теглото (твърде ниско или твърде високо), физическо натоварване, тумори, различни възпалителни заболявания на органите на малкия таз и други.

Все по-често срещана е аменореята заради преждевременно настъпил климакс. Средната възраст за настъпването на менопаузата е 51 години, но преди навършването на 40 годишна възраст климактериумът се счита за преждевременен. Това може да се дължи на генетични фактори, но и на други физиологични нарушения, които все още не са известни.

Лечение на аменорея

Терапията е строго обвързана с конкретната причина за появата на аменореята. Провежда се консултация с гинеколог и ендокринолог. Задължителни са хормоналните изследвания, ултразвуково изследване на органите на малкия таз, а по медицински показания може да се пристъпи и към кюретаж, за да се изследват клетки от стената на матката. При нарушен хормонален баланс се предписва хормонално заместително лечение, но в някои случаи се налага хирургическа намеса, например – за отстраняването на тумори, запушвания и т. н.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.