10 съвета за планирана бременност

Ако сте от двойките, които предварително сте седнали и сте обсъдили желанието си да имате дете и да го отгледате, трябва да се отнесете сериозно към всеки етап от бременността, преди настъпването на момента за отглеждането.

Разбира се, самото настъпване на бременността, поне що се отнася до естествения начин, е извън човешкия контрол. Поради тази причина е важно и жената, и мъжът да са подготвени психически, че бременността няма да се случи още от първия опит. Не че не е възможно, но това е по-скоро в сферата на изключенията.

Как да увеличим поне малко шансовете за бременност?

1. Предвидете преглед при акушер-гинеколог

Добре е да си запишете час при своя гинеколог поне три месеца преди планираната бременност, за да сте спокойни, че всичко в здравословен план ви е наред. Най-вече за изследване на репродуктивните органи. Това ще помогне още в началото, ако има някакви проблеми те да бъдат установени и да бъде препратена жената при съответния специалист, ако това се налага.

Също така е много важно да се направи консултация относно някои заболявания, които са наследствени или просто често срещани в рода, за това какво влияние може и изобщо може ли да окажат на плода. Някои лекари препоръчват прием на определени добавки, които да осигурят на организма необходимите полезни вещества още преди да е настъпило щастливото събитие.

Например, три месеца преди зачеването е добре да се приема фолиева киселина, за да предотварати появата на Спина бифида при плода, което е дефект на невралната тръба. Има и други подобни заболявания. Ако страдате от хронични заболявания е добре да подобрите състоянието си и чак тогава да се правят опити за забременяване.

2. Следете менструалния си цикъл

При всяка една жена той е различен. Има си особености, като продължителност и срок на овулация. Затова жената трябва да изучи особеностите на своя цикъл, особено ако иска да има деца. Да знаете само колко продължава вашият менструален цикъл изобщо не е достатъчно. По време на овулация опитите за зачеване са с много по-висок шанс за успех, отколкото през останалото време. Затова трябва да броите кои са дните, в които яйцеклетка узрява и се отделя от фоликула. Това, обаче, далеч не означава, че всеки месец по едно и също време настъпва овулация.

Физическите симптоми, по които може да познаете, че сте в овулация, са промяната на консистенцията на цервикалния секрет, който става по-бистър и слузест. В някои случаи може да се появи и краткотрайна болка от ляво или дясно, в областта на яйчниците. Има специално разработени тестове, които показват кога е настъпила овулацията. Взема се предвид, че денят, в който започва менструалното кървене, е първият. Значи може да започнете да използвате овулационен тест от деветия ден.

Тестовете се правят, докато не отчетат положителен резултат, т. е. трябва да се появят две червени, ярки чертички. Това значи, че е настъпил пикът на лутеинизиращия хормон (LH) и се очаква да се отдели узряла яйцеклетка от фоликула. При жени, чийто цикъл е с продължителност от 28 дни, овулацията обикновено се приема, че е на 14-я ден, но много жени имат по-продължителен или съответно по-къс цикъл.

3. Позите в секса нямат връзка със зачеването

Вероятно, ако досега не сте правили опити за бебеправене, може да чуете от познати, които уж са запознати с тази материя, че има точно определени пози, при които има по-голяма вероятност да забременеете. Това не е точно така. Изобщо няма научни аргументи в тази посока. Но е вярно, че при седене или стоене веднага след половия акт, спермата може да изтече в нежеланата посока.

Лекари казват, че ако по време на еякулацията на мъжа, жената е отгоре, то най-бързо навлизат сперматозоидите в матката, заради дълбокото във влагалището отделяне на еякулата. Можете да се сблъскате и със съвета да полежите след полов акт с опрени нависоко крака. Това, обаче, не е много вярно – достатъчно е само да опрете краката си на стената за 15 минути, дефакто положението на таза така не се променя.

4. Ежедневен секс

Изобщо не е необходимо всеки ден да правите секс, докато сте в период на овулация. Може да ви изглежда, че така шансовете ви се увеличават, но истината е, че силата и концентрацията на еякулата намалява, заради ежедневното производство. Според специалистите, спермата носи потенциал за оплождане до 72 часа след коитус, което ще означава, че дори и да се прави секс в един от дните преди, по време на или след овулация, шансовете пак са си високи.

5. За “добри плувци”

Това, обаче, не значи, че трябва да се прави секс един път в месеца, особено, ако имате голямо желание за бебе. И при прекалено големи разреждания (от порядъка на 4 и повече седмици) спермата пак може да не е качествена. Това е така, защото за този период голяма част от жизнените сперматозоиди умират. Негативен ефект върху мъжката семенна течност има продължителното стоене в сауна, джакузи или в прекалено затоплени помещения. Има данни, че на движението на сперматозоидите влияят и излъчванията на мобилните телефони, което обаче не е 100% сигурно. Според други изследвания, е добре мъжете в този период да не използват соя в менюто си. Проведено проучване показва, че в менюто на мъжете, на които има соя, се наблюдава понижена концентрация на сперматозоиди в еякуалата.

6. По-малко стрес

Както всяко нещо, което много силно искаме, и периодът, през който се правят опитите за бебе, е стресиращ и за мъжа, и за жената. Историята познава много случаи, при които докато са правени целенасочени опити, жената не е успяла да забременее. И в момента, в който се е успокоявала, в следствие например на примирение или осиновяване на дете, веднага е зачевала. Затова има случаи, в които често се бъркат репродуктивните проблеми със стрес.

Как обаче човек да се успокои, когато иска нещо толкова силно, като толкова време е копнял за него? Стресът може да се отрази и на мъжа, което да принуди организма му да произведе некачествена сперма. Факт е, обаче, че жената е подложена, или сама се подлага, на много по-силен стрес. И все пак намерете своя начин, за да се отпуснете – масаж, акупунктура, малко вино и др.

7. Спорт

Естествено част от здравословния начин на живот включва и тренировки. Но не бива да се прекалява. Макар и всеки организъм да си е индивидуален, все пак трябва да знаете, че ако правите всеки ден усилени тренировки, това може да наруши овулацията ви. Около час средно натоварващи аеробни упражнения са напълно достатъчно за всяка жена. Но това не значи да преустановите спортуването, просто не бива да се претоварвате.

8. Балансирано здравословно хранене

Много е важен и здравословният начин на хранене. Диетите са много опасни, особено що се отнася до жените, които скоро планират бременност. Прекалено честото колебание в теглото и ограничаването в хранененто могат да доведат до намалени шансове за зачеване. Затова се хранете балансирано, когато решите, че искате бебе.

9. Не на цигарите!

Спрете цигарите! И при двата пола това се отразява негативно на фертилността.

10. Колко време може да се правят опити?

Много голям процент от жените – около 81 % – се радват на положителен резултат след около 1 година опити. Ако след тази година няма резултат, можете да се консултирате със специалист по репродуктивно здраве. Разбира се, това не значи, че не може да зачене след година и половина, дори две по-късно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.